Istoria ceaiului

laybl
ctl lt ctr
Cos de cumparaturi
Produse 0
Total 0,00 LEI
Comanda
cbl lb cbr
ctl lt ctr
cbl lb cbr
ctl lt ctr
Oferta speciala
40,00 LEI 32,00 LEI
cbl lb cbr
ctl lt ctr
cbl lb cbr
ctl lt ctr
Newsletter
Nume:
E-mail:
Aboneaza-ma
cbl lb cbr
spacer
spacer spacer

Origini

Planta de ceai işi are originile în partea de sud-est a Asiei, în regiunea formată din nord-estul Indiei, nordul Burmei (Myanmar) şi provincia Yunnan (China). Ceaiul a fost întrebuinţat pentru prima oara de chinezii din provincia Yunnan, folosindu-se atât la prepararea băuturilor cât şi a mâncărurilor. Ceaiul fiind de mare importanţă pentru civilizaţiile asiatice, s-au născut legende despre descoperirea sa.

 

Legende

Povestea ceaiului a început cu mai bine de 5000 de ani în urmă, in China condusă de împaratul Shen Nung . Se spune că acesta cerea întotdeauna ca apa să-i fie bine fiartă înainte de a o bea, de teamă să nu se îmbolnăvească. Într-o zi, pe când vizita o regiune îndepartată a ţării, a poposit cu suita într-o pădure şi conform obiceiului a cerut servitorilor să pună nişte apă la fiert. Pe neaşteptate nişte frunze uscate au căzut dintr-un tufiş aflat în apropiere tocmai în vasul cu apă schimbându-i culoarea si dându-i o aroma neobişnuită. Împăratul curios a gustat din licoarea proaspăt obţinută şi a găsit-o foarte plăcută şi revigorantă.

O altă legendă spune că Bodhidharma, un calugăr al cultului Zen care meditase in faţa unui zid timp de 9 ani, nu şi-a mai putut infrânge toropeala şi a adormit. Pentru a se pedepsi şi pentru a fi sigur că nu va mai adormi el şi-a tăiat pleoapele. În locul unde acestea au căzut a răsărit în scurt timp planta ceaiului.

 

Răspândirea ceaiului

Multă vreme ceaiul a fost bautura folosită numai de călugării budişti chinezi, ca fortifiant în lungile ore de rugăciuni şi meditaţii. În timp, ceaiul a pătruns şi în Japonia adus de călugării care se întorceau din China de la studii şi a cuprins toate aspectele vieţii cotidiene, de la jocurile erotice până la arta sinuciderii.

Când această băutură era extrem de consumată în Japonia şi China, Europa încă nu o cunoştea. Comercianţii olandezi sunt cei care în anul 1610 aduc ceaiul în Europa. În 1636 ajunge în Franţa, în 1638 în Rusia, în 1650 în Anglia si în 1657 în Germania.

Olandezii nu numai că au adus pentru prima oară ceaiul în Europa, dar au şi popularizat numele, nume care se foloseşte şi astăzi. Primul transport a fost livrat din Java, iar numele ceaiului a fost adoptat din dialectul AMOY care se pronunţa T'e ( TAY în chineză ). Portughezii, pe de altă parte, au păstrat denumirea cantoniană CHA, folosită până astăzi în multe ţari, printre care şi în România.

În secolul al XVII-lea, ceaiul a ajuns şi în America, mai întâi in New York, pe calea apei. Acesta a devenit în scurt timp şi aici o bautură comună şi foarte indrăgită de populaţie. De aici, este meritul lor de a fi inventat “ceaiul cu gheaţă” (IceTea) şi “ceaiul la pliculeţ”.

 

Ceaiul astăzi

Ceaiul este astăzi o băutură accesibilă tuturor. Poate fi consumat la orice oră din zi: dimineaţa, în locul unei cafele (ceaiul negru), sau seara, pentru un somn mai linistit (ceaiul de tei).

De-a lungul timpului, ceaiul şi-a demostrat calităţile sale benefice asupra sănătăţii şi a ajuns să fie folosit şi recomandat chiar şi de către medici, care au observat o incidenţă mai scăzută a bolilor printre consumatorii de ceai.

Haideti, deci, să bem impreună o cană de ceai!

 

 

spacer
layhr
spacer
Istoria ceaiului
Povestea ceaiului a început cu mai bine de 5000 de ani în urmă, în China condusă de împăratul Shen Nung.
Cum se prepară ceaiul
Infuzie, timpul şi cantitatea fiind foarte importante pentru obţinerea unei arome inedite.
Baruri
Propunere colaborare pentru cafenele şi baruri
Aromaroma
Locul de unde puteţi cumpăra ceai şi accesorii
magazin de narghilele
Magazin virtual de ceai
spacer
layr
laybl laybr
layb1

Site-ul hailaceai.ro este proprietatea SC QUATRO-GRUP SRL RO16371722 | J40/6752/2004 | SEDIU: STR. GARNITEI NR 1 SECT. 4 BUCURESTI

Valid RSS feed  Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS